Aan deze site wordt nog gewerkt, maar kijk gerust rond! Mail voor offertes of bestellingen naar info@meipos.nl of bel 0513-210111

Verbod halogeenspots van kracht

Driekwart van de Europese bevolking is zich er niet van bewust dat de verkoop van halogeenspots vanaf 1 september 2016 verboden is in heel Europa, dit blijkt uit onderzoek van Philips Lighting.

Het Nederlandse lichtbedrijf maakt onderzoeksresultaten bekend die laten zien dat het verbod van de Europese Unie op GU10 halogeenspots en wil daarmee tegelijkertijd zijn in glas uitgevoerde led-spot onder de aandacht brengen. Deze geven volgens het bedrijf hetzelfde licht als een halogeenspot, maar zijn wel 90 procent energie-efficiënter.

Zoals bekend faseert de Europese Unie onzuinige lampen uit. Net als bij de gloeilamp – waarvoor sinds 25 februari jongstleden een algeheel importverbod geldt – gebeurt dit in fasen. Vorig jaar april werd bekend dat de Europese Unie het algehele verbod van de halogeenlamp uit heeft gesteld tot 1 september 2018. De GU10-halogeen spots  en de PAR30-halogeen  spotlampen zijn dus al per direct (red. 1 september 2016) verboden. Dit betekent dat winkels nog wel de bestaande voorraden mogen verkopen, maar geen nieuwe lampen meer kunnen importeren.

Philips liet het onderzoek afgelopen juni uitvoeren door ResearchNow onder 5.015 volwassenen in Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Zweden en België. In Zweden weet het hoogste percentage van de bevolking niet van het verbod, te weten 84 procent. Het Verenigd Koninkrijk volgt op de voet (80 procent). Duitsland (77 procent) is derde in het lijstje en België (71 procent) en Frankrijk (62 procent) complementeren het lijstje.

 

Bron: LED Magazine - 7-09-2019