Aan deze site wordt nog gewerkt, maar kijk gerust rond! Mail voor offertes of bestellingen naar info@meipos.nl of bel 0513-210111

Veel gestelde vragen

Stralen Ledlampen niet erg blauw licht uit?

Er zijn verschillende soorten kleuren LED. Veel in LED-producten gebruikte LEDs zijn van goedkope kwaliteit, ze stralen erg blauw licht uit (ook wel koud-wit genoemd). MEIPOS LED verlichting gebruikt uitsluitend hoogwaardige LEDs die zo goed mogelijk het warme licht van onze huidige verlichting evenaren.


Zijn LED lampen dimbaar?

Ja, alleen niet alle LED lampen zijn dimbaar. Kijk voor uitgebreide informatie het artikel LED Lampen en dimmen


Past de Ledlamp in mijn huidige armatuur?

De meeste LED lampen worden zoveel mogelijk retrofit gemaakt, dat wil zeggen dat ze dezelfde afmetingen hebben als halogeen/gloeilampen/TL. Al onze halogeen vervangende LED lampen en TL* zijn retrofit (behoudens afwijkende armaturen). Alleen de LED "gloeilampen" zijn vaak in lengte wat langer. Let goed op als deze in een bepaalde lamp/armatuur moet komen.

*) In TL-armaturen moet wel de starter worden verwijderd en mogelijk de VSA worden ontkoppeld. Zie hiervoor FAQ-item Aanpassen TL-armaturen.


Waarom zijn LED lampen zo duur?

Ondanks dat de prijzen voor LED lampen de laatste jaren aanzienlijk gedaald zijn, is de aanschaf van een LED lamp nog steeds prijzig. LEDs bestaan al sinds 1962, maar de toepassing van LEDs in algemene verlichting is nog vrij nieuw. Voor LEDs met een hoge lichtopbrengst zijn complexe, vaak handmatige, fabricageprocessen en materialen vereist. Dit verklaart de hoge prijs.


Hoelang duurt het voordat je de hoge aanschafprijs eruit hebt?

LED lampen zijn duur in aanschaf, zeker als je het vergelijkt met een 40W gloeilamp á € 0,50. Een LED lamp is dan ook meer een investering dan een wegwerpartikel zoals de gloeilamp of halogeenspot. Een investering die op de langere termijn iedereen geld zal besparen! Een paar globale rekenvoorbeelden:

 

  Gloeilamp Dimbare 6W LED Gloeilamp
Aanschafprijs € 0,50 € 19,50
Verbruik (Watt) 40 6
Levensduur (uur) 1.000 30.000

 

Voorbeeld Gezin: 4 branduren/dag, 3 jaar

In deze 3 jaar brand de lamp zo’n 4380 uur (4u*365dgn*3jr). Een gloeilamp verbruikt in deze tijd 40W * 4380 * € 0,215/1000 = € 39,67 plus 4 nieuwe peertjes is een totaal van € 39,67. Een LED lamp verbruikt slechts 7% hiervan, dat is dus € 5,65. Na deze 3 jaar gaat de LED lamp ook nog ruim 25.000 branduren mee!

De besparing na 3 jaar is dus € 14,52

Voorbeeld (klein) Bedrijf: 8 branduren/dag, 3 jaar

In deze 3 jaar brand de lamp zo’n 8760 uur (8u*365dgn*3jr). Een gloeilamp verbruikt in deze tijd 40W * 8760 * € 0,215/1000 = € 82,34 plus 8 nieuwe peertjes is een totaal van € 79,34. Een LED lamp verbruikt slechts 7% hiervan, dat is dus € 11,30. Na deze 3 jaar gaat de LED lamp ook nog ruim 21.000 branduren mee!

De besparing na 5 jaar is dus € 48,54

Eenmaal aangeschaft blijft de LED lamp geld besparen. En niet zo’n beetje ook. In deze uiteenzetting is rekening gehouden met een energieprijs van € 0,215 per kw/h, de verwachting is dat dit tarief de komende jaren sterk zal toenemen. Energieprijzen zijn al de afgelopen 8 jaar met circa 75% gestegen.

Conclusie: ondanks de hoge aanschafprijs zeker een goede investering!


12V LED verlichting op een transformator of accu

Om LED verlichting op 12V aan te sluiten zijn er enkele aandachtspunten. In het een geval van 230V lamp is het een kwestie van oude lamp eruit, LED lamp erin en klaar. Maar voor 12V heb je verschillende transformators of een accu.

Bij een 12V LED lamp zijn een aantal eigenschappen van de toegeleverde elektriciteit uiterst belangrijk:

 • De spanning (V). Deze moet binnen het tolerantiekader van 12-13V zijn.
 • De stroomsterkte (A). Deze moet exact zijn zoals de LED vereist (dit wordt in de lamp zelf geregeld).
 • De stroomfrequentie (Hz). Deze moet gelijk zijn aan 50-60 Hz, zoals netstroom.

Aansluiten op een transformator

Er zijn twee aspecten die belangrijk zijn bij het aansluiten op een transformator: de eventuele minimale belasting en de soort transformator (elektronisch / magnetisch). Als de transformator die u wilt gebruiken een minimale belasting nodig heeft dan bestaat er de kans dat de LED lampen zo energiezuinig zijn dat ze deze minimale belasting niet halen. Op de transformator staat dit vermeld: bijvoorbeeld 35-105VA betekent minimaal 35W. Let hier goed op.

De soort transformator is ook belangrijk: gebruik in elk geval geen elektronische/geschakelde transformator. Onderstaande quote beschrijft goed waarom niet (bron: erea.be).

“Bij een gewikkelde transformator, ook wel ferromagnetische transformator genaamd, wordt de frequentie van de ingangsspanning ongewijzigd overgebracht naar de uitgang. Bij een elektronische transformator wordt de ingangsfrequentie van 50Hz ‘omgevormd’ tot een hoog frequente blokgolf van 35kHz. Door op deze hoge frequentie te werken, kan de omvormer veel kleiner uitgevoerd worden dan een gewikkelde transformator met een zelfde vermogen. Merk op dat de hoogfrequente uitgangsspanning niet voor elk belastingstype geschikt is.”

Vrijwel alle LED lampen verwachten een frequentie van 50-60hz. Ze zullen gaan flikkeren en vrij snel kapot gaan. Een geschakelde voeding mag dus alleen gebruikt worden als de uitgang gestabiliseerd is!

Een transformator niet onderbelasten!

Hoewel een transformator zal vermelden dat deze bijvoorbeeld een uitgangspanning van 12V heeft is dit zeker in veel gevallen niet zo. Hierin zit erg veel verschil dat te maken heeft met de kwaliteit ervan. Over het algemeen kan gesteld worden een transformator op minimaal 60% van zijn vermogen belast moet worden. Als dit ver hieronder zit schiet de spanning soms omhoog! Uitkijken dus, veel Ledlampen zullen niet met deze overbelasting om kunnen gaan.

Aansluiten op een accu

Voor mensen met een caravan / camper / boot is het energiezuinige LED verlichting ideaal. Toch moeten mensen opletten met het direct aansluiten van LED lampen op een accu. De reden hiervoor is dat de spanning van een accu niet altijd constant is. Deze kan namelijk variëren van 9V (bij ontladen bijna lege accu) tot 14,5V (bij opladen). De niet-constante spanning is trouwens ook slecht voor veel andere apparaten. Het is daarom altijd aan te raden een goede spanningsstabilisator te hebben.


Aanpassen TL-armaturen

Moet ik mijn TL-armatuur aanpassen voor LED-TL?

Door het lage stroomverbruik is de ballast niet nodig en is de starter overbodig. De starter kan eenvoudig verwijderd worden. De ballast (voorschakelaar) moet worden losgekoppeld.

Hoe koppel ik de ballast los?

Er gaan een tweetal draden in de elektronische voorschakelaar, knip deze los en verbind deze met een kroonsteen aan elkaar. Zorg er hierbij voor dat aan de ene kant van de LED TL een + en aan de andere kant een - zijn geïnstalleerd (de LED TL is namelijk een soort printplaat waarop de LEDs zijn gemonteerd). De armatuur is klaar voor de LED TL buis.

Lees: TL buis vervangen door LED TL (met of zonder starter)


Wat is IP-waarde?

De letters IP zijn de afkorting van Ingress Protection (of International Protection rating), in normaal Nederlands betekent dat bescherming tegen binnendringen. De IP-waarde van een lamp zegt iets over de beschermingsgraad van het product tegen invloeden van buitenaf. Hoe hoger de IP-waarde, hoe beter de lamp of armatuur beschermd is.

Voor alle verlichting, en specifiek voor buitenverlichting en badkamerverlichting, is het van belang dat het armatuur in bepaalde mate beschermd is tegen het binnendringen van stoffen en vloeistoffen.

Eerste cijfer, Binnendringen objecten en stof

 • IP 0X Geen bescherming
 • IP 1X Bescherming tegen toevallige, oppervlakkige aanraking met de hand. Beschermd tegen indringen van vaste voorwerpen groter dan 50 mm
 • IP 2X Bescherming tegen aanraking met de vinger. Aanraakveilig alleen voor meetapparaten. Beschermd tegen indringen van vaste voorwerpen groter dan 12,5 mm
 • IP 3X Bescherming tegen aanraking met een werktuig. Aanraakveilig alleen voor meetapparaten. Beschermd tegen indringen van vaste voorwerpen groter dan 2,5 mm
 • IP 4X Bescherming tegen aanraking met een werktuig. Beschermd tegen aanraking met een draad. Beschermd tegen indringen van vaste voorwerpen groter dan 1 mm
 • IP 5X Aanrakingsveilig doordat de behuizing geheel dicht is. Geen volledige bescherming tegen stof maar wel voldoende om de goede werking niet te hinderen
 • IP 6X Aanrakingsveilig doordat de behuizing geheel dicht is. Volledige bescherming tegen stof

Tweede cijfer, Binnendringen water

 • IP X0 Geen bescherming
 • IP X1 Geen schade indien onderhevig aan vallende druppels
 • IP X2 Geen schade indien onderhevig aan vallende druppels op een 15° gekanteld apparaat
 • IP X3 Geen schade indien besproeid (10 l/min) onder een hoek -60° tot 60°
 • IP X4 Geen schade indien besproeid (10 l/min) onder eender welke hoek
 • IP X5 Geen schade indien bespoten (12,5 l/min) onder eender welke hoek
 • IP X6 Geen waterindringing indien bespoten (100 l/min) onder eender welke hoek
 • IP X7 Geen waterindringing indien ondergedompeld (30 min op 1 m)
 • IP X8 Blijft bruikbaar onder water onder opgegeven omstandigheden
 • IP X9 Blijft bruikbaar bij een vochtigheidsgraad van meer dan 90% of besproeien onder hoge druk