Aan deze site wordt nog gewerkt, maar kijk gerust rond! Mail voor offertes of bestellingen naar info@meipos.nl of bel 0513-210111

LED voor het eerst meest verkochte lamp

Nederland heeft een belangrijke mijlpaal bereikt: voor het eerst is de led-lamp de meest verkochte lichttechniek. In totaal werden er afgelopen kalenderjaar 16,7 miljoen ledlampen verkocht. Dit is op te maken uit het jaarverslag van LightRec.

Vorig jaar zomer werd al bekend dat er in 2014 voor het eerst meer led- dan spaarlampen verkocht werden, maar nu is de led-lamp ook de absolute marktleider. De verkoop van led-lampen is sinds 2010 in Nederland meer dan vertienvoudigd. In 2015 zagen de leveranciers van led-verlichting het aantal verkochte led-lampen met bijna 50 procent (red. 49,1 procent) stijgen. Het animo voor tl-buizen en spaarlampen is daarentegen in het afgelopen kalenderjaar gedaald. Zo werd er 11,5 procent minder tl verkocht en daalde de spaarlampenverkoop met 1,6 procent.

Herstel

Voor het eerst sinds jaren steeg volgens LightRec het aantal verkochte lampen fors, te weten van 3,68 miljoen kilo naar 4,59 miljoen kilo. Dit alles zeer waarschijnlijk onder invloed van het doorzetten van het herstel van de economie. De stijging is grotendeels te danken aan de snelle groei van het aantal verkochte led-lampen: van 1,04 miljoen kilo in 2014 naar 1,96 miljoen kilo in 2015, oftewel bijna een verdubbeling. De stijging bij de led-armaturen (red. ledinaires) is nog veel spectaculairder. Daar steeg de hoeveelheid ‘put on market’ van 1,73 miljoen kilo in 2014 naar 4,99 miljoen kilo in 2015. Hieruit kan worden opgemaakt dat er in de lichtmarkt niet alleen sprake is van een verschuiving van conventionele lampen naar led-lampen, maar ook een verschuiving van retrofit-lampen naar lichtsystemen. De hoeveelheid verkochte overige armaturen bleef nagenoeg gelijk. In totaal steeg de hoeveelheid op de markt van 7,9 miljoen kilo naar 11,01 miljoen kilo.

Blijven investeren

Uit het LightRec jaarverslag over het kalenderjaar 2015 blijkt dat consumenten en professionele gebruikers afgelopen jaar gezamenlijk 3.600 ton aan lampen en verlichtingsarmaturen ingeleverd hebben voor recycling. De inzamelresultaten zijn hiermee te vergelijken met het jaar ervoor. ‘Hiermee blijft het inzamelpercentage rond de 35 procent hangen’, stelt Martin de Jager, voorzitter van Stichting LightRec. ‘De oorzaken zijn inmiddels bekend: lampen zijn klein en licht en verdwijnen gemakkelijk in de vuilnisbak. In de professionele sector geldt dat ze bij onderhoud of renovatie gemakkelijk met armatuur en al in de container met bouw- en sloopafval of oud ijzer terechtkomen. Daardoor kan uitvoeringsorganisatie Wecycle slechts ongeveer de helft van alle afgedankte spaarlampen en tl-buizen en een op de vijf armaturen verantwoorden. We kunnen dus niet achterover gaan leunen. Het is zelfs alle reden om over de hele linie in alle marktsegmenten te blijven investeren in het bewustzijn over en de aandacht voor gescheiden inzameling.’ In 2015 zijn er iets meer lampen ingezameld dan in 2014. Met name deinzameling van tl-buizen steeg (red. van 1,26 miljoen kilo naar 1,34 miljoen kilo). Ook het ingezameld volume spaarlampen steeg licht (red. van 2,8 naar 2,9 miljoen kilo). De categorie ‘overige lampen’ daalde met 50.000 kilo tot 110.000 kilo. Net als in de voorgaande jaren zijn de hoeveelheden ingezamelde led-lampen door de lange levensduur van deze lampen nog verwaarloosbaar.

Bron: LED Magazine