Aan deze site wordt nog gewerkt, maar kijk gerust rond! Mail voor offertes of bestellingen naar info@meipos.nl of bel 0513-210111

Hoe kies je de juiste buitenverlichting?

Hoe kies je de juiste buitenverlichting?

Buitenverlichting kan jouw tuin of terras een prachtige ambiance geven en de veiligheid ‘s avonds verhogen. Maar met zoveel verschillende opties op de markt, hoe kies je de juiste verlichting voor jouw situatie? In deze blog bespreken we de factoren die je moet overwegen bij het kiezen van LED buitenverlichting en solar verlichting.

Doel van de verlichting

Een belangrijke factor is het doel van de buitenverlichting. Wil je dat de verlichting voornamelijk decoratief is of moet het functioneel zijn?

  • Decoratieve verlichting: zachter licht, creëert een sfeervolle ambiance. Denk aan lampjes langs een pad of in een boom.
  • Functionele verlichting: heldere verlichting, verlicht een specifiek gebied zoals de oprit of terras.

Overweeg ook of de verlichting constant moet branden of dat een sensor een optie is.

Kleurtemperatuur

Een andere factor om te overwegen is de kleurtemperatuur van de verlichting. LED-verlichting is verkrijgbaar in verschillende kleurtemperaturen, van warm wit licht (2700K-3000K) tot koel wit licht (4000K-5000K).

  • Warm wit licht (2700K-3000K): ontspannende sfeer, ideaal voor terrassen en zithoeken,
  • Koel wit licht (4000K-5000K): accentueert details, verbetert zichtbaarheid. Geschikt voor werkplekken of opritten,
  • Dim to warm: de kleurtemperatuur wordt warmer bij dimmen, creëert flexibiliteit.
Kleurtemperaturen LED verlichting

Helderheid

De helderheid van LED-verlichting wordt gemeten in lumen. Overweeg hoeveel lumen je nodig hebt voor het gebied dat je wilt verlichten. Over het algemeen geldt dat hoe groter het gebied dat je wilt verlichten, hoe hoger het aantal lumen dat je nodig hebt. Bij functionele verlichting kies je voor een hogere lumenopbrengst, terwijl bij decoratieve verlichting een lager aantal lumen volstaat.

Energie-efficiëntie

Een belangrijk voordeel van LED-verlichting is de energie-efficiëntie. LED-verlichting is zeer energiezuinig in vergelijking met traditionele verlichting. Vergelijk LED-lampen op basis van lumen per Watt: hoe hoger, hoe zuiniger.

LED Buitenverlichting

Waterbestendigheid

Als je de verlichting buiten plaatst, moet deze natuurlijk waterdicht zijn. Controleer daarom de IP-waarde van de verlichting om te zien hoe goed het bestand is tegen water en stof. Voor tuin- en buitenverlichting is een IP waarde 54 en hoger aan te bevelen.

Solar verlichting

Er zijn verschillende manieren om buitenverlichting van stroom te voorzien en solar verlichting is een aantrekkelijke optie om te overwegen. Dit type verlichting maakt gebruik van zonne-energie en kan daarom ‘s nachts blijven branden zonder de noodzaak van elektriciteit. Dit maakt de installatieproces eenvoudiger en het is ook een duurzame optie omdat het geen energie van het netwerk verbruikt.

LED Solar Buitenverlichting

Wanneer je besluit om solar verlichting te gebruiken, is het belangrijk om te letten op de hoeveelheid zonlicht die de verlichting ontvangt. Als de verlichting op een plaats wordt geplaatst waar het weinig zonlicht ontvangt, kan de batterij niet genoeg energie opslaan. Bovendien is het goed om te weten dat duurdere LED-verlichting vaak een grotere batterij heeft, waardoor de lamp langer kan branden.

Bezoek snel onze webshop en bestel jouw LED buitenlampen. Mocht je nog vragen hebben aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We staan altijd klaar om je te helpen met je buitenverlichtingsvragen.