Energielabel C Kantoren

Laatst bijgewerkt: dinsdag 11 januari 2022 10:42

Energielabel C kantoren en bedrijfsgebouwen

Vanaf 1 januari 2023 moet elk kantoorgebouw in Nederland minimaal energielabel C hebben. Dit is een eerste stap richting een energieneutrale gebouwde omgeving waar de overheid vóór 2050 naar streeft. Indien een pand vanaf 1 januari 2023 niet voldoet aan de eis rondom dit energielabel, zal het niet meer als kantoorpand gebruikt mogen worden. Met name kantoorgebouwen die vóór 2000 gebouwd zijn voldoen nu vaak nog niet aan deze eis en vereisen dus verduurzaming.

Verplicht voor kantoor- en bedrijfspanden

Ieder kantoor- en bedrijfsgebouw vanaf 100 vierkante meter is per 1 januari 2023 verplicht aan het energielabel C te voldoen. Dit label geeft aan hoe duurzaam en energiezuinig een pand is. De betreffende maatregel is opgesteld door de rijksoverheid.

Uitzonderingen

Er zijn een aantal redenen waarom een kantoor- of bedrijfspand niet hoeft te voldoen aan de verplichting, namelijk als:

Verduurzaming gaat te langzaam

Volgens cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland voldoet ruim 60% van alle kantoor- bedrijfspanden nog niet aan de gestelde eisen. Bovendien is er voor de helft van deze bedrijfsruimtes nog geen energielabel geregistreerd. In dat opzicht stelt de de RVO dat de verduurzaming van kantoren en bedrijven momenteel te langzaam gaat om de gestelde doelen in 2023 te kunnen halen. Werk aan de winkel dus! Zorg ervoor dat jouw bedrijfspand aan de gestelde eisen voldoet en zo spoedig mogelijk het juiste energielabel ontvangt. Zo kunnen alle werkzaamheden gewoon blijven doorgaan vanaf 1 januari 2023.

De diverse energielabels lopen uiteen van A (zeer laag energieverbruik) tot aan energielabel G (zeer hoog energieverbruik). Heeft het bedrijfspand of kantoorpand momenteel Energielabel D, maar zijn er al wel energiebesparende maatregelen genomen? Dan bestaat de mogelijkheid dat er niet eerder een energielabel aan het pand is gekoppeld.

Meer informatie hierover vindt u op de website van de Rijksoverheid of bekijk de beslisboom om te bepalen of de regeling voor uw pand geldt.

Hulp nodig?

Wilt u direct aan de slag met verduurzamen zoals het vervangen van uw verlichting? Als zakelijke klant geniet u bij ons van aantrekkelijke kortingen en adviseren wij u graag. Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.